Pizza Opskriftsamling

Pizza med tomater, kødfyld og ost

Ingredienser

Dej:
2 1/2 dl fingervarmt vand
25 g frisk gær
1/2 tsk salt
2 spsk olie
mel

Fyld:
4-500 g friske tomater (eller 1 ds. fl. tomater)
1 lille finthakket løg
kødfyld efter smag og behag (eller hvad køleskabet byder på)
F.eks. oksefars og bacon, oksefilet og bacon, skinke, champignoner og rejer, skinke og pepperonipølse, osv....
150-200 g. revet ost f.eks. mozzarella, men anden ost med et højt indhold af tørstof er også velegnet
oregano (et ordentligt drys tak)
salt
peber (eller chili)
krydderolie (vi har en flaske med ca. 10 fed hvidløg og et ditto antal tørrede chilifrugter og en god olivenolie, efterhånden som olien bliver brugt fylder vi
bare op igen, og er smagen ved at være for flad, så kommer der blot nye krydderier i)

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt lidt mel (ca. 2 dl.), salt og olien.
Rør gerne længe (f.eks. i food processor) og tilsæt så så meget mel at dejen stadig "hænger i".
Tag dejen ud på bordet og ælt den godt (gerne 5-10 min.) og lad den optage så meget mel at den kun lige netop slipper bordet. (tricket er at få dejen æltet med så lidt mel som muligt, herved bliver den let og luftig).
Lad dejen stå mindst 1/2 time og ælt det så godt igennem igen, (du kan også lave dejen i god tid, og så bare lade den stå lidt køligt) og lad så dejen stå igen mens du forbereder fyldet.

Hak tomaterne groft og kom dem i en tykbundet gryde, lad tomaterne koge ind til en god tomatsovs og smag til med salt og chili til sidst. Imens tomaterne koger forbereder du det øvrige.
Sæt gryden med tomatsovs i et vandbad til afkøling.
Rul dejen ud til den fylder bradepanden, lad den være 2-3 mm. tyk. Fordel tomatsovsen, løget, kødfyldet og osten over dejen (pepperoni og bacon kan du vente med at lægge på til efter osten) giv et drys oregano og sæt så dyret i ovnen.
Bages i en HED ovn 250 grader nederst i ovnen (der er kommet "stenplader" til almindelige ovne, det giver en ekstra lækker bund, men en almindelig plade er også helt OK.
Hold øje med pizzaen den skal have fra 10-20 minutter afhængig af ovnen. Den skal være lidt sprød i bunden og kun lige have taget farve på toppen, så er det bare om at samle familien.
Lige når du har taget pizzaen ud af ovnen kan du så lige hælde en lille skefuld krydderolie ud over, men undlad dette hvis du bruger bacon eller pepperoni pølse medmindre du er til den lidt fede version - men det er jo en smagssag.

nov. 1999